Industridriven forskning

Sverige är sedan flera generationer tillbaka en av världens ledande industrinationer. Och på samma gång har vår ställning som kunskapsnation varit stark. Vi har en stolt historia med många framgångsrika företag som kunnat bidra till välståndet och den exportledda tillväxten. Bland annat har den obligatoriska folkskolan och ett ökat fokus på forskning och innovation varit helt avgörande i sammanhanget och bidragit till att Sverige utvecklat ett teknologiskt ledarskap.

Vi halkar efter när andra springer

Sveriges roll som ledande forsknings- och kunskapsnation är däremot hotad. Sverige var länge ett självklart val för investeringar i ny forskning och utveckling. Så är det inte längre. Allt fler länder gör enormt stora investeringar i teknikutveckling och innovationssystem för att ta ledande positioner. Om Sverige även framåt ska hänga med i att utveckla ny teknologi, som är grunden för konkurrenskraften, måste kraftsamling ske – det vill säga såväl staten som näringslivet behöver växla upp investeringar i forskning och innovation.

Att säkerställa tillgång till data, digitala nyckelteknologier och spetskompetens för att hantera, utveckla och tillämpa data och digitala nyckelteknologier behöver vara en central utgångspunkt i Sveriges strategier och insatser för att möta och leda i den digitala strukturomvandlingen.

Frågor

Programmets bidrag

Näringslivet bekostar merparten av svensk forskning och innovation

Mer än hälften av FoU-cheferna på Sveriges mest FoU-tunga företag anser att det är ”svårt” eller ”mycket svårt” att rekrytera personal till forskning och utveckling. Det är en ökning med nära tio procentenheter jämfört med förra året visar 2022 års FoU-barometer från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.