Avancerad Digitalisering är ett unikt partnerskap mellan näringslivet och staten för att bidra till att svensk industri utnyttjar den potential som digitalisering och ny teknik medför. Här finns nyckeln till global konkurrenskraft, grön omställning och säkra samhällen.
Vi vill
Forsknings- och innovationsprogrammet Avancerad Digitalisering är bildat ur en tydlig vision om att Sverige ska fortsätta vara en ledande innovations- och forskningsnation. Vi vill med gemensamma krafter bidra till att nästa generations digitala lösningar utvecklas här, i högre tempo. Vi vill främja insatser utifrån relevanta och aktuella utmaningar och genom det främja mobilisering, samverkan och breda synergier. Det är på så sätt vi uppnår de övergripande målen. Vi är angelägna om att de insatser vi bidrar till idag bygger kunskap för att utveckla morgondagens avancerade lösningar.
Ett samarbete mellan staten och näringslivet
Världen och Sverige står inför stora utmaningar kopplat till klimat och hållbarhet, det osäkra geopolitiska läget med ökat behov av nationell säkerhet och skärpt global konkurrens. Genom historien har privata och offentliga aktörer samverkat och uppnått resultat som vardera aktörer inte hade kunnat uppnå på egen hand. En samverkan som gång på gång stärkt Sveriges position och gjort oss framgångsrika.
Avancerad Digitalisering står för ett långsiktigt partnerskap mellan industrin och staten, där staten och näringslivet bidrar med hälften vardera.
Vi finns för att konkretisera industrins behov för att påskynda och stärka industrins förmåga att skapa framtidens avancerade digitala lösningar.
Den digitala teknikutvecklingen är en viktig möjliggörare för att lösa aktuella samhällsutmaningar. För Sveriges internationella konkurrenskraft är det helt avgörande att vi höjer insatserna. Avancerad Digitalisering är övertygade om att Sverige kan lyckas bättre om vi utnyttjar våra styrkor som förmåga att samverka mellan privat och offentlig sektor, en industri med högt tekniskt kunnande och ett land med stor innovationskraft.
En miljardsatsning
I mars 2023 meddelade regeringen att staten bidrar med 2,3 miljarder kronor till Avancerad Digitalisering till och med 2027. Med denna budget har Avancerad Digitalisering möjlighet att finansiera insatser som verkligen gör skillnad. Parternas ambition är emellertid högre än så och att programmet ska pågå till minst år 2030 med en årlig budget som fördubblas under denna tid.
Inriktning och färdplan
Avancerad Digitalisering har en färdplan med program- och effektlogik som beskriver programmets logik samt sammanfattar styrning och inriktning.
Med fokus på svensk industri är vårt uppdrag att konkretisera industrins behov och möjliggöra industrinära tillämpningar. En central utmaning i en digital tid är att kunna skapa horisontella dataflöden mellan olika aktörers system. Denna utmaning kräver nya former av samverkan och mobilisering, både mellan aktörer och branscher och inom olika digitala värdekedjor. För att Sverige ska bli världsledande i den digitala omställningen krävs också en hög nivå av lärande och anpassningsförmåga för att kunna utveckla och använda ny digital teknik på ett effektivt och innovativt sätt. Alla dessa områden är centrala i Avancerad Digitalisering.
I svåra tider finns alltid en risk att politiken blir snäv och kortsiktig. Akuta problem som energibrist och säkerhetshot måste självklart hanteras med högsta prioritet. Men vi får för den skull inte missa chansen att blicka framåt och ta vara på de möjligheter som den tekniska utvecklingen ger oss.
Erik Ekudden, Chief Technology Officer, Ericsson
Andra länder som Tyskland, Storbritannien, Sydkorea, USA och Finland satsar stort på digitalisering och även Sverige behöver växla upp. Det här initiativet är ett viktigt steg för vår konkurrenskraft, för att behålla spets inom forskning och utveckling i Sverige och inte minst för att klara av den gröna omställningen. Jag hoppas att det här blir en del i en kraftsamling i hela samhället för att ta tillvara digitaliseringens möjligheter.
Darja Isaksson, generaldirektör Vinnova