För att svensk industri ska kunna utveckla världsledande digitala lösningar baserade på den senaste kommunikationsinfrastrukturen krävs tillgång till miljöer där det går att innovera, testa och utveckla lösningar. Snabb och säker digital infrastruktur är en grundförutsättning för industriell innovation och tillväxt. Med flera insatser inom området vill vi stärka industrins möjlighet använda den senaste tekniken för sömlös och säker kommunikation.
Industrin behov
Tillgång till infrastruktur, det vill säga testmiljöer, som skapar förutsättningar att utföra innovationer och tester är ett väsentligt behov hos industrin. Att kunna testa ny teknik och nya tillämpningar skapar möjlighet till ökad synbarhet och därigenom attraktionskraft både nationellt och internationellt.
Sverige har idag väl utvecklade testmiljöer för digital infrastruktur t.ex Telia-Northstar, RISE samt testbäddar på industriföretag. Industrins behov är att snabbare och enklare kunna nyttja möjligheterna för test av nya industriförändrande tillämpningar men idag är ett hinder att testmiljöerna inte har resurser att stötta industrin i tillräcklig omfattning. Detta skulle behöva överbryggas.
Det är viktigt att säkerställa att nästa generations infrastruktur (6G) görs tillgänglig för industrins användarfall, snabbare än på andra marknader. Industrin behöver tidigt kunna experimentera med tidiga inkarnationer av 6G (nät, terminal, tillämpning, mm).
Världsledande demonstratorer
En annan stor utmaning är gapet mellan användare och leverantörer av digital infrastruktur. För att lösa det behöver nya användarfall implementeras, både för exemplifierande demonstratorer och för att lösa de utmaningar som utgör hinder idag.
Det behövs utveckling av demonstratorer inom etablerade svenska styrkeområden, så som life science/läkemedelsindustri, fordonsindustri, gruvindustri, skogsindustri, försvarsindustri, verkstadsindustri och energimarknaden.
Demonstratorerna kan vara baserade på teknologier där Sverige är eller skulle kunna bli ledande, till exempel digitala tvillingar eller AR/XR för industrier, eller system som hälsodatadelning och patientövervakning – för tillämpningar där digital infrastruktur och kommunikation utgör basplattan.
Befintliga exempel på liknande initiativ som finansieras via Avancerad Digitalisering är testbädden för förarlösa flygfarkoster Air Mobility, testbädden för autonoma transporter AstaZero och tillämpningar på Boliden.
Avancerad Digitalisering – Systemförändrande insatser
Utlysning systemförändrande insatser, förstudieprojekt öppnar den 14 januari 2025.
Information om utlysningen finns på Vinnova, som hanterar ansökningsprocessen.
Avancerad Digitalisering – Industriell behovsdriven innovation
Utlysning industriell behovsdriven innovation öppnar den 14 januari 2025.
Information om utlysningen finns på Vinnova, som också hanterar ansökningsprocessen.