Verklighetsbaserade testmiljöer driver digital innovation i samverkan

Utbyggnaden av 5G-edgenoder går långsamt i Sverige, vilket begränsar utvecklingen av framtidens smarta lösningar. Edgenoder, 5G-uppkoppling och annan nödvändig infrastruktur behöver kombineras för att uppnå full nytta och den nya tekniken behöver testas och användas i verkliga, komplexa miljöer. Avancerad Digitalisering finansierar projektet ED5GE Developer Community, en satsning som kombinerar tekniska testbäddar i realistiska miljöer med en utvecklargemenskap för kunskaps- och informationsutbyte.

I Skellefteå testas drönare i stadsmiljö

Realistiska och komplexa miljöer 

Under ledning av projektledare Martin Simonsson, med lång erfarenhet av AI och digital bildanalys, skapar ED5GE Developer Community testmiljöer i olika delar av Sverige. Företag och forskare kan testa avancerade tillämpningar, såsom AI-baserade drönare och förstärkt verklighet, i realistiska miljöer med modern digital infrastruktur.  

“Edge computing handlar om att samla in och analysera stora datamängder på plats. En drönare i en komplex miljö måste kunna reagera blixtsnabbt på omgivningen”, berättar Martin Simonsson. ”Detsamma gäller för andra tillämpningar, som autonoma fordon, förstärkt verklighet i glasögon eller automatiserad industri. Analyser behöver gå snabbt. Edge-beräkningar i kombination med 5G-teknik, som ger hög bandbredd och möjlighet att prioritera data, skapar en kraftfull plattform för realtidsteknik” 

För att få en bredd för möjliga tillämpningar och tester kommer testbäddarna att finnas på platser med olika karaktär.  

Säkerhet i Luleå hamn 

I en hamnmiljö rör sig människor och fordon bland last som kan vara brandfarlig, explosiv eller hälsovådlig på annat sätt. Hamnverksamhet och räddningstjänst behöver de ständigt uppdaterad information om situationen för att kunna samarbeta effektivt om riskhantering och räddningsinsatser. I Luleå hamn utforskas hur realtidsanvändning av stora mängder data från sensorer i området kan användas för att stärka säkerheten. 

Smarta städer i Skellefteå 

En framtid där drönare levererar paket och samhällstjänster är inte långt borta. I Skellefteå byggs en stadsnära droneport, en hubb där företag och forskare kan utveckla och testa ”drönare-som-en-tjänst”. Tekniken kan minska transporter, förbättra miljön och skapa nya möjligheter för både privata och offentliga aktörer.  

Effektivare jordbruk i Ultuna 


I ett resurseffektivt jordbruk behöver bevattning och ogräsbekämpning ske vid rätt tidpunkt och på rätt plats. I Ultuna testas drönare som med hjälp av AI och bildigenkänning identifierar ogräs och torka bland grödor och kan åtgärda problemen direkt med minskad resursåtgång som följd. 

Cirkulär ekonomi i Boden 


Ju mer avfall vi kan återvinna och återanvända, desto större blir vinsterna för miljön. I Boden utforskas möjligheterna med autonoma fordon som transporterar återvinningskärl och där avancerade bildanalyser och AI-modeller bidrar till att sortera material på ett effektivt sätt.  

Utbyggnad av nödvändig infrastruktur släpar efter 

Utbyggnaden av 5G-edgenoder går långsamt i Sverige, vilket begränsar utvecklingen av framtidens smarta lösningar. Edgenoder, 5G-uppkoppling och annan nödvändig infrastruktur behöver kombineras för att uppnå full nytta. Det här är en prioriterad fråga i EU, och infrastrukturen som projektet bygger på finansieras av EU:s Connecting Europe Facility (CEF2) Digital-fond.  

“Om inte infrastrukturen finns på plats utvecklas inga tillämpningar. Och om inte tillämpningar finns kommer inte infrastrukturen att byggas”, säger Tor Björn Minde, projektägare för ED5GE Developer Community. ”Projektet bryter det insulära tänket för att uppnå en kritisk massa. Vi vill få så mycket synergieffekter som möjligt och bygga en grund till något som kan bli självgående. Får man många att använda det så kommer man att se hur kul det är.”

Gemensamt lärande

Fler tillämpningar behöver utvecklas och testas i Sverige. Projektets utvecklargemenskap är ett forum där aktörer kan dela idéer och dra nytta av varandras framsteg.  

“Utvecklarna behöver inte bygga allt från grunden. I en användarvänlig portal kommer exempelprojekt och färdiga kodelement att finnas. ”, berättar Martin Simonsson. “Det kan handla om hur man hanterar en bildström från drönare och kod för det, positioneringstjänster eller AI för bildigenkänning. Vi kommer att lära oss av varandra.” 

Testbädden med utvecklargemenskapen är långsiktig och öppen för projekt som vill utföra tester i verkliga miljöer. Ju fler projekt som deltar, desto större blir kunskapen och desto fler tillämpningar kan utforskas.  

Projekttid: Juli 2024 – dec 2026 

Finansiering via Avancerad Digitalisering: 9 645 744 SEK 
(hanteras genom Vinnova.)

Projektet bygger på fyra testbäddar finansierade av EU:s Connecting Europe Facility (CEF2) Digital-fond.

Rise

Avassa Systems

Bodens Utveckling

DeLaval International

Edeva

Ericsson

Flasheye

Luleå kommun

Mobilaris

Rejlers Sverige

ShoreLink

Skellefteå kommun

Skellefteå Kraft Fibernät

Stream Analyze Sweden

Telia Company

TH1NG

Tietoevry