NEXSoS banar väg för effektivare datadelning genom nya standarder

Klimatförändringar och det geopolitiska läget gör vikten av en god samhällsberedskap allt större. NEXSoS (Network-Enabled eXchange of critical information in Systems-of-Systems) finansieras via Avancerad Digitalisering för att titta på hur digitala verktyg tillsammans med förbättrade mobilnät och nya möjligheter till datadelning kan stärka räddningstjänstens insatser vid skogsbränder.

Under den varma sommaren 2018 härjade skogsbränder runt om i Sverige. Runt en promille av skogen i Sverige brann och minst 7000 räddningsinsatser i terrängmark genomfördes runt om i landet. De fyra största bränderna 2018 spred sig över sammanlagt 20 000 hektar.

Flygplan vattenbombar skogsbrand
Flygplan vattenbombar brand

Förutom den omedelbara faran är skogsbränder en källa till koldioxidutsläpp och upphov till skadliga partiklar som påverkar människors hälsa långt från brandområdet. Ju tidigare en skogsbrand kan kontrolleras, desto mindre blir både behovet av omfattande insatser och skadeverkning.

“Vi vill ge räddningstjänsten digitala verktyg som radikalt kan förbättra deras möjlighet att fatta snabba och avgörande beslut.”

Ulrika Engström är projektledare för NEXSoS och forskare vid Ericsson research och hon berättar om projektets bakgrund;

“Skogsbränder är ett utmanande scenario. Terrängen kan vara allt ifrån svårtillgängliga skogsområden till områden i anslutning till bebyggelse eller kritisk infrastruktur. De inblandade aktörerna kommer ofta från olika organisationer med olika system. En förbättrad lägesbild kan hjälpa till att fatta kloka beslut och förbättra säkerheten under en insats. Tekniska lösningar som sensorer, drönare och avancerad dataanalys kan möjliggöra delning av data och genom det stärka räddningstjänstens förmågaunder riktigt allvarliga händelser.”

Digitala lösningar för snabbare beslut

Det är vanligt att många olika aktörer är delaktiga när samhällskritiska händelser inträffar.

Släckningsarbetet 2018 involverade de lokala räddningstjänsterna, kommunerna och länsstyrelserna. Dessutom deltog Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Försvarsmakten. SOS Alarm, Polisen, Sjöfartsverket, Kustbevakningen, Lantmäteriet, Trafikverket och Sveriges Radio blev viktiga samarbetspartner. Sverige fick också internationell hjälp. Vattenbombare från Frankrike, Italien och Norge samt brandmän från Polen, Danmark och Tyskland deltog i arbetet.

Att samla in, bearbeta och förmedla information till de inblandade parterna på ett effektivt och ändamålsenligt sätt enligt gällande lagstiftning och reglering är viktigt. Under till exempel en skogbrand kan ledningscentralen behöva få mycket information, medan den enskilda brandmannen i fält behöver den information som krävs i stunden.

Utvecklingen av mobilnät är en förhållandevis lång process, där krav och standarder behöver identifieras och sättas tidigt. Den arkitektur som projektet tar fram kan komma att användas i utvecklingen av framtidens mobilnät.

”De lösningar vi tar fram ska vara användbara för olika situationer och aktörer, då får vi bra synergieffekter. Det kan handla om naturkatastrofer eller stora samhällsstörningar, men också om helt nya användargrupper som ambulans, polis och industri – och i förlängningen även konsumentapplikationer”, berättar Mattias Wildeman som är teknisk koordinator för projektet och kollega med Ulrika vid Ericsson research.

Foto av Mattias Wilderman
Mattias Wildeman, teknisk koordinator

NEXSoS arbetar med information på fyra nivåer. Det första steget handlar om få en detaljerad bild av branden och terrängen genom att utöka mängden data som samlas in. Tekniker som radar, lidar, kameror och ljudinspelningar används i kombination med kartinformation och meteorologiska data.

Nästa steg är att säkerställa att den stora datamängden kan överföras på ett robust, säkert och effektivt sätt, med möjlighet att prioritera viktig datatrafik. Därefter behöver data kunna bearbetas och analyseras för att göra den användbar. Slutligen kontrolleras åtkomsten till informationen så att endast behöriga personer, organisationer eller system får tillgång till den.

Tekniker både för att samla in och ta emot information utvecklas snabbt, till exempel ökad användning av drönare och utveckling av förstärkt verklighet i glasögon, vilket är av relevans för projektets utveckling.

Stor nytta för Sverige

NEXSoS är ett samarbete mellan näringsliv, akademi och myndigheter. Ericsson, Telia och Combitech är industriparter, RISE och KTH är forskningsparter och MSB tillsammans med räddningstjänsten är kravställare och mottagare av resultat. I stället för att bygga upp en egen testbädd i projektet samarbetar NEXSoS bland annat med projektet ED5GE Developer Community som skapar en testbädd för 5G-edgenoder. Även det projektet finansieras via Avancerad Digitalisering.

“Vi behöver ekosystem som jobbar tillsammans för att lösa svåra problem. Näringsliv, akademi och samhälle enas här kring ett samhällsnyttigt scenario. Det stärker både svenskt näringsliv, svensk forskning och det svenska samhället och därmed också Sverige som land, understryker Ulrika Engström.

“Vi kommer att kunna ta fram en del av lösningen i projektet, men vi kommer också att identifiera vad vi inte kan göra, var det behövs andra aktörer.”

I slutet av juli 2018 kunde räddningstjänsterna i Gävleborgs, Dalarnas och Jämtlands län rapportera mer positiva lägesbilder. I efterhand kan man se att skogsbränderna hanterades i stort sett bra. Inga väsentliga samhällsfunktioner skadades och inga permanentbostäder förstördes. Men räddningstjänsterna och många av de som hjälpte till ansträngdes hårt och skogsägare drabbades hårt.  

Projekttid: Juni 2024 – juni 2027 

Projektdeltagare: Ericsson, Telia, Combitech, RISE, KTH och MSB

Bidrag från Vinnova: 19 239 841 SEK 

Foto på Ulrika Engström
Ulrika Engström

Källa: intervjuer samt SOU 2019:7, Skogsbränderna sommaren 2018.