Avancerad Digitalisering finns för att fylla en central roll i det svenska innovationssystemet när det gäller industrinära, avancerad och innovativ digitalisering. Programmet har sats igång för att främja långsiktig kraftsamling med fokus på att Sverige och svensk industri ska växla upp och nå nästa nivå när det kommer till digital och hållbar utveckling.
Kärnprocessen i Avancerad Digitalisering är att identifiera industriella behov och möjligheter och omsätta dessa till insatser och projekt som bidrar till lärande, samverkan och en förflyttning mot programmets övergripande mål.
Avancerad Digitalisering omfattar idag ca 560 unika aktörer som samverkar mellan organisationer, branscher och genom olika projekt. Vi riktar oss till olika deltagare från industri, universitet, forskningsinstitut, offentliga organisationer och andra aktörer genom att rikta insatser och finansiera spännande och nydanande projekt.
Programmets processer präglas av öppenhet och transparens, i synnerhet fördelningen av programmets budget inklusive urval av projekt. Huvudprincipen är att tilldelning av medel sker genom öppna utlysningar och dessa sköts via statens innovationsmyndighet, Vinnovas.
Insatser som genomförs kan kan handla om förstudier, systemförändrande insatser, industriell behovsdriven forsknings- och innovationsprojekt, test- och demomiljöer samt tidig teknikutveckling.
Insatsområden
I arbetet med att nå programmets övergripande mål så har vi fokus på fyra isnatsområden. Tillsammans utgör insatsområdena en viktig kraft för att både fokusera på forskning och innovation men också stimulera till lärande samt kunskapsdelning via dialog och samverkan.
Följande fyra insatsområden har programmet särskilt fokus på:
- Satsningar på tillämpad forskning och innovation är avgörande för en framstående svensk position i den digitala omställningen. Det innefattar satsningar på tekniken i sig men den digitala omställningen medför också förändringar i hur organisationer är uppbyggda och är integrerade med varandra, affärsmodeller samt behov av förändringar i regelverk.
Avancerad Digitalisering konkretiserar industrins behov för att formulera insatser där behoven av samverkansforskning och gemensam riskdelning är som störst. - Fungerande test- och demomiljöer är en viktig förutsättning för att bygga kunskap idag för att utveckla morgondagens avancerade lösningar. Avancerad Digitalisering satsat därför på insatser där forskning, testmiljöer och kunskapsdelning är integrerat med varandra.
- Avancerad Digitalisering lyfter fram lärande som ett prioriterat område för att bland annat främja spetskompetens genom integrerat lärande och utbildning. Kunskapen från pågående projekt behöver också effektivt tas vidare till fler för att bidra till lärande. Lärande är också ett av programmets fyra programråd.
- Det fjärde insatsområdet är kommunikation, dialog och samverkan. Ambitionen är att öka kunskapen om industrins behov, lyfta fram pågående projekt och visa resultat från programmet. En central del är att främja aktivering inom det industriella ekosystemet kopplat till insatserna, samt att skapa återkommande mötesplatser för samverkan och kunskapsdelning. Detta inkluderar programmets årliga konferens, Mötesplats Avancerad Digitalsering.
Mer om insatser och programområden
Programråd:
- Om programråd – vad är det?
- Digital infrastruktur och kommunikation
- Elektrifiering
- Lärande och kompetens
- Möjliggörande tekniker